Wat is Bootcamp?

Waarom is het goed voor je?

Bootcamp is buiten fitness in een groep

Heel eenvoudig samengevat is Bootcamp een buiten fitness circuit groepstraining waarbij je met eigen lichaamsgewicht oefeningen werkt aan je kracht en uithoudingsvermogen onder toezicht van een professionele fitnesstrainer. Bootcamp trainingen kenmerken zich door veel verschillende intensieve oefeningen die elkaar kort opvolgen. Je voert eigenlijk een circuit training uit, de trainer heeft een aantal oefeningen uitgedacht welke je een voor een doorloopt al dan niet met een partner. Een ander belangrijk kenmerk van Bootcamp is dat het gros van de oefeningen uitgevoerd worden met het eigen lichaamsgewicht, er worden geen apparaten gebruikt. Door de kenmerken is een Bootcamp training bijna overal wel uit te voeren. Ook wordt er veel hard gelopen en/of gesprint.

Lekker buitensporten in het zonnetje onder de regenboog

Oorsprong van Bootcamp

Oorspronkelijk komt de Bootcamp trainingsvariant uit Amerika. Deze vorm werd (en wordt nog steeds) gebruikt in het leger om soldaten te trainen en oefeningen te geven die ze overal en altijd kunnen uitvoeren. We kennen allemaal wel de beelden van de drill sergeant die een groep beginnende mariniers onderhanden neemt. Omdat je veel intensieve oefeningen kort op elkaar opvolgt wordt het uithoudingsvermogen optimaal uitgedaagd. De commerciële versie van de trainingsvorm is aangepast om voor iedereen, voor ieder niveau, toegankelijk te maken en er staat geen drill sergeant voor je neus te schreeuwen. Door het leger thema krijgt de training al snel het imago van afzien, doorzetten en discipline. Dit is goed en klopt wel aardig omdat je als groep samenwerkt wil je niet opgeven en net even dat stapje meer zetten dan je mede sporters. Zo help je elkaar om gemotiveerd te blijven en het beste in jezelf naar boven te halen.

Kenmerken van een Bootcamp training

Een bootcamp training kenmerkt zich door een aantal vrijwel vaste elementen die je in iedere Bootcamp wel tegenkomt. Hieronder vind je overzicht van de 7 veel voorkomende kenmerken van een Bootcamp training.

Check mark

Groepstraining

Check mark

In de buitenlucht

Check mark

Intensieve oefeningen

Check mark

Combinatie van kracht en uithoudingsvermogen

Check mark

Eigen lichaamsgewicht

Check mark

Geen apparaten

Check mark

Bijna overal toepasbaar

Bootcamp training

Waarom is Bootcamp zo goed voor je?

Dat is een goede vraag en daar gaan we proberen een duidelijk antwoord op te geven. Zoals we hierboven hebben gelezen is een Bootcamp training een intensieve circuit training in de frisse buitenlucht met een groepje fanatieke sporters.

Door alleen al te gaan sporten in de buitenlucht doe je je lichaam al een plezier. Lees in dit artikel meer over de 9 voordelen van buiten sporten. Maar dat is niet het enige wat er zo goed is aan Bootcamp. Door de kort op elkaar volgende intensieve oefeningen is je lichaam, gedurende de hele training, in opperste staat van paraatheid. Hier bedoel ik mee dat je gedurende de training een aanspraak doet op je cardiovasculaire systeem, je hart, longen en bloedvaten. Doordat je een kortstondige belasting piek creëert en een korte pauze en dan weer een piek blijf je aanspraak maken op je hart, longen om je spieren van zuurstofrijk bloed te voorzien en bereik je een soortgelijk effect als bij een lange duurtraining (een uur hardlopen of intensief fietsen).

Je sport in en een groep en spoort elkaar aan om extra je best te doen en net even meer te geven dan dat je alleen zou doen. Door de grote afwisseling en diversietijd in de oefeningen worden je spieren optimaal geprikkeld en blijft de training uitdagend voor iedereen. Je bepaald zelf hoe hard en intensief je traint.

Let wel op dat je de oefeningen goed uitvoert en dat je houding en bewegingen correct zijn. Ga daarom aan de slag bij een ervaren en professionele gecertificeerde trainer. Deze trainer kan je goed helpen de oefeningen eerst correct aan te leren zodat je daarna vol aan de bak kan en iedere training net dat stapje meer van jezelf vraagt.

Bootcamp in Huiswaard Alkmaar

Bij fitter met Theo kan je ook snel fit worden door mee te doen met de Bootcamp trainingen in Huiswaard Alkmaar. De Bootcamp trainingen van Theo hebben alle kenmerken in zich en onderscheiden zich ook door dat het zich afspeelt op een vaste plek. We rennen niet van de ene oefening naar de andere maar werken met speedladders en andere behendigheidshulpmiddelen. Zeker niet minder intensief maar naast uithoudingsvermogen train je ook de aansturing van je spieren door het zenuwstelsel. Wil jij ook wel eens ervaren wat een Bootcamp van Fitter met Theo inhoud en woon je in Alkmaar of omstreken? Geef je dan op voor een gratis proefles!

Logo fitter worden met Theo

Door de intensieve oefeningen wordt je sneller fit!

Ervaar het zelf in Huiswaard Alkmaar en geef je op voor een gratis proefles