9 voordelen waarom buitensporten gezond is

Sporten in een groene omgeving met zonlicht en ruimte heeft een positief effect op de mens!

Waarom buitensporten?

Dat is een goede vraag, je kan toch gewoon in de sportschool gaan sporten daar is het warm en droog en zijn alle voorzieningen in handbereik. Dat klopt als een bus maar sporten, waaronder ook fitness, is prima buiten te doen en heel erg gezond. Het buitensporten brengt een aantal extra gezondheidsvoordelen met zich mee. Lees verder om te ontdekken waarom buitensporten zo gezond voor je is.

Gevoel van vrijheid

Buitenlucht heeft een positief effect op de mens, de lucht is anders je hebt meer een gevoel van vrijheid omdat je niet beperkt wordt door muren en daken. Het is weids en ruim. Als je dan ook nog in een groene omgeving, zoals een park of bos sport heeft dit ook direct weer een uitwerking op je psyche . De groene kleur van bomen, gras en begroeiing hebben een bewezen positief effect op de gemoedstoestand. Je voelt je blijer en vrijer en dat sport niet alleen een stuk lekkerder je voelt je over het algemeen een stuk beter.

 

De 9 voordelen op een rijtje:

1 - Minder stress en antidepressiva

Buitensporten heeft een positief effect op je mentale gezondheid. Buiten maak je meer endorfine aan en dit in combinatie met zonlicht geeft je een gelukkiger en ontspannen gevoel. Het kan ook werken als een antidepressiva en dan geld hoe intensiever hoe beter en belangrijk is dat de manier van sporten bij je past.(1,2)

Bootcamp maakt je blij! vraag je gratis proefles aan

2 - Vitamine D

Door veel buiten te sporten, stel je jezelf bloot aan zonlicht. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D in het lichaam. Vitamine D zorg er weer voor dat je botten sterker worden en het versterkt je immuunsysteem. Let wel op dat je je ook goed beschermd tegen de zon op warme dagen.

3 - Groen is positief

Uit verschillende onderzoeken is al naar voren gekomen dat groen goed is voor de mens. Bij de Universiteit van Wageningen doen ze daar uitvoerig onderzoek naar

Door te sporten in een groen omgeving ervaar je meer ontspanning en vitaliteit de perfecte combo voor tijdens het sporten.

Lekker buitensporten in het zonnetje onder de regenboog

4 - Extra motivatie

Door te sporten in een groen buiten omgeving raak je meer verslaafd aan het sporten, nog meer de binnensporten. Naast de stofjes die je lichaam aanmaakt door de intensieve inspanning voel je ook beter als je fitter wordt. Je denkt positiever over jezelf als je spieren groeien en je buikomvang afneemt (3). Als je dan gesport hebt in de regen, kou of hitte geeft dat na afloop nog weer extra voldoening. Dat heb je toch maar weer even gedaan!

Personal Training in de buitenlucht!

Lekker buitensporten onder professionele persoonlijke begeleiding

5 - Intensiever

Buiten heb je te maken met weersinvloeden, denk aan harde wind en warm of koud weer. Als je tegen de wind in moet rennen vraagt dat meer energie en is dus automatische intensiever. Ook is je lichaam harder aan het werk als het heet of ijskoud is buiten. Dit draagt ook bij aan extra gewichtsverlies omdat je meer calorieën verbrand. Sporten bij een lage omgevingstemperatuur verbrand meer bruin vetweefsel, dit is aangetoond in een recent onderzoek van onder andere de Universiteit van Maastricht. (4)

6 - Schone buitenlucht

De lucht buiten is over het algemeen schoner dan in de sportschool of sportzaal. Nu hebben de sportscholen tegenwoordig prima afzuiging en luchtverversing toch is de buitenlucht anders. Zeg zelf een teug frisse buitenlucht is toch lekkerder dan diep inademen in een sportschool.

7 - Lekker slapen

Met buitensporten maak je meer slaaphormonen aan dit komt omdat het daglicht een positief effect heeft op je biologische klok. Hierdoor ga je beter slapen waardoor je beter uitgerust bent en je fitter voelt gedurende de dag.

8 - Extra training voor je ogen

Doordat je buiten veel verder kan kijken en veel meer te zien hebt, gaan je ogen meer dwalen en moeten ze harder werken. Door dit harde werken train je dus buiten ook je ogen meer. Je kijkt meer om je heen en hebt ook meer te zien.

9 - Minder geluidsoverlast

In veel sportscholen staat de muziek meestal hard aan. Je hebt dan ook niet de keuze om iets anders op te zetten of je moet jezelf afzonderen met een koptelefoon of oortjes. Buiten in de natuur heb je daar veel minder last van, je hebt wel omgevingsgeluiden maar die zijn minder aanwezig omdat het geluid meer verwaaid en verspreid.

minder geluidsoverlast bij het buitensporten grote boksen

Personal Training in de buitenlucht!

Lekker buitensporten onder professionele persoonlijke begeleiding

Bronvermelding:

(1) Stammes e.a. Uit 2013. klik hier voor het PDF bestand.

(2) Int J Environ Health Res. 2005 Oct;15(5):319-37.The mental and physical health outcomes of green exercise. Pretty J1, Peacock J, Sellens M, Griffin M. van de Universiteit van Essex, Colchester, UK.

(3) Positive health effects of the natural outdoor environment in typical populations in different regions in Europe (PHENOTYPE): a study programme protocol, Jolande Maas ea, VU Medisch Centrum

(4) Short-term Cold Acclimation Recruits Brown Adipose Tissue in Obese Humans, Wouter van Marken Lichtenbelt, Universiteit Maastricht