Wellicht vraag je jezelf af waarom zou je kiezen voor personal training? Ik kan toch ook gewoon met een standaard schema in de sportschool aan de gang. Dan neem ik een goedkoop abonnement in een mega-sportschool en kan ik los.
Het bovenstaande is natuurlijk helemaal waar je kan bij een van de megagrote fitness aanbieders gaan trainen in de hoop dat je dan je gewenste resultaat gaat behalen. Dat werkt op zich prima, als jij jezelf goed inleest in de materie of je sluit je aan bij een van de vele online aanbieders en je hebt zo een schema op zak waar je mee kan gaan trainen. Maar wat nou als je nog nooit gefitnest hebt of je hebt bepaalde spieren die erg gespannen zijn en je in bepaalde bewegingen belemmeren of je hebt last van je lijf en denkt dat je niet kan gaan fitnessen. Of je bent al wat ouder en vind de weg naar de sportschool best wel lastig en een behoorlijke uitdaging. Dan is personal training voor jou een hele goede optie. De professionele begeleiding is dan een uitkomst.
je hebt nog nooit gefitnest en weet niet hoe en waar te beginnen.
je wil gestructureerd trainen.
je traint graag onder toeziend oog van een professional.
je hebt stijve spieren die je bewegingen beperken.
je bent al wat ouder en denkt dat fitness niets voor jou is.
je wil werken aan je balans en botontkalking tegengaan.
je wil gezondheidsrisico’s beperken.
je wil beter worden in je favoriete sport.
je wil afvallen.
je wil sneller worden.
je wil fitter worden.
Samen met een professional ga je aan de slag en bepaalt de doelen waar jij aan wilt gaan werken. Aan de hand van deze doelen volgt een bepaalde aanpak. Standaard wordt er altijd begonnen met een intake en een assessment. Hier gaan we je doelen bepalen en kijken hoe je in je lichaam zit. Wat ook wel belangrijk is dat je bepaalt of je met de trainer uit de voeten kunt, je gaat best wel een intensieve samenwerking aan dus het is belangrijk dat er een klik is. Als de klik er is kan er verdergegaan worden en kan er een plan opgesteld worden. Fitter met Theo biedt een gratis proefles aan om te kijken of de klik er is.
Afhankelijk van je doelen en je fysieke gesteldheid wordt er bepaalt hoe vaak en hoe je gaat trainen. Belangrijk is hier dat de training goed opgebouwd wordt en dat de oefeningen geleidelijk aan uitdagender en intensiever worden. Je spieren moeten uitgedaagd blijven worden om ze te ontwikkelen. Nu je een plan hebt en een trainingsprogramma is het van belang dat jij aan de bak gaat, nu wordt het zweten!!
Veel mensen zullen bij Fitness denken aan gespierde mannen met ontbloot bovenlijf die de hele tijd naar hun spierballen kijken in de spiegel. Dat beeld klopt al heel lang niet meer, vroeger was fitness misschien meer een sport voor de bodybuilders. Tegenwoordig is het veel meer dan dat. De spiegels zijn er nog wel maar dat heeft te maken met het feit dat je bij veel oefeningen goed je houding moet kunnen controleren. Fitness is een sport voor iedereen die aan een gezond en fit lichaam wil werken. Met fitness kan je op zo veel verschillende manieren werken aan je lijf dat het bijna oneindig veel opties biedt.
Met Fitness is het heel eenvoudig om gericht bepaalde spieren te gaan trainen. Als je gebruik gaat maken van de apparaten werk je automatisch aan een bepaalde spiergroep (geïsoleerde oefening) . Als je meer vrij oefeningen gaat doen ga je meer spieren tegelijk trainen omdat de hoofd spier dan ondersteund wordt door andere spieren. Dit soort oefeningen wordt ook wel compound oefeningen genoemd, omdat je meerdere spieren tegelijk traint, maar er is wel een focus op een bepaalde spier. Als je bijvoorbeeld een oefening gaat doen op een fitnessbal, je moet dan niet alleen de spieren gebruiken die je nodig hebt om het gewicht te verplaatsen, maar ook al je spieren die je nodig hebt in balans te blijven en niet van de bal af te kukelen. De compound oefeningen zijn wel moeilijker en moeten rustig en gestructureerd opgebouwd worden om ze veilig uit te kunnen voeren. Bij fitness is het normaal dat je bijvoorbeeld je rug en je benen traint en een andere dag je schouders, core en biceps. Omdat je zo gericht traint is het wel belangrijk om een gevarieerd schema te hebben waar je naar traint. Je spieren hebben namelijk rust nodig na training om te herstellen en sterker te worden, zie ook het stuk over de trainingsleer.
Als je met een Fitness professional aan de gang gaat krijg je een gestructureerde progressieve opbouw van je training. Je lichaam wordt op alle fronten steeds opnieuw uitgedaagd en zal dan ook blijven groeien/verbeteren. Belangrijk is dat alles goed opgebouwd wordt en dat je begint met het creëren van balans en stabiliteit voor dat je met krachttraining aan de slag gaat. Na het kracht gedeelte volgt er ook nog een power gedeelte, hoe veel explosieve kracht je kan generen over een bepaald bewegingstraject. Als je op deze manier te werk gaat, groeien niet alleen je spieren maar zal je hele lichaamshouding en de manier van bewegen verbeteren. Om dit verder toe te lichten volgt nu een stuk theorie over de trainingsleer.
Binnen de trainingsleer worden een aantal principes onderscheiden waar rekening mee gehouden dient te worden.
Naast deze principes is ook de bewegingsuitslag (Range of Motion – ROM) belangrijk. We gaan nu een voor een naar deze verschillende trainingsleer principes kijken.
De specificiteit van spieren trainen houdt in dat je alleen de spier traint die je op dat moment belast en op de manier dat je de spier belast. Je verbetert alleen het stuk dat je traint. Dit klinkt misschien wat vaag maar het komt er op neer dat je dus goed moet kijken naar hoe de spier gebruikt wordt bij het uitvoeren van een beweging.
Als we bijvoorbeeld kijken naar een bicep curl, kunnen we het bovenstaande toelichten. Als je de bicep curl heel kort houdt, dus maar een klein stukje laat zakken en weer terug, train je gewoon je bicep en wordt hij ook sterker, maar alleen in het traject (het kleine stukje dus) wat je traint. Zou je de arm nu verder strekken en het zelfde gewicht willen verplaatsen zal je merken dat dat heel veel zwaarder is of niet gaat. Je spier is niet getraind in dat stuk van de beweging en heeft daar de kracht ook niet. Je kan uitgaan van een ongeveer 10 tot 20 graden plus en min op de bewegingsuitslag die je traint. De specificiteit en ROM zijn onlosmakelijk aan elkaar gekoppeld.
De spieren moeten geprikkeld worden en niet alleen maar belast. Een belasting wordt pas een prikkel als het lichaam er door uit de reguliere balans gehaald wordt. Een prikkel leidt tot microscopisch kleine beschadigingen. De kleine beschadigingen zijn een signaal voor het lichaam om de gebruikte cellen te her- en verbouwen, zodat ze sterker worden. Tijdens rust periodes gaat het lichaam zich als het waren verdedigen om een volgende balansverstoring aan te kunnen, het wordt dus sterker. Dit systeem van prikkel, herstel en nieuwe prikkel wordt ook wel supercompensatie genoemd.
In de afbeelding zie je een schematische weergaven van het principe van supercompensatie. Nummer 1 is de start van de training en de spieren worden geprikkeld (minuscule beschadigingen treden op). Nummer 2 is het einde van de training. Dan gaat het lichaam zich herstellen (dus tijdens de rust periode) en bij nummer 3 is het lichaam volledig hersteld en zelf sterker geworden om een volgende trainingsprikkel aan te kunnen. Het is dan zaak om weer op tijd te gaan trainen om het voordeel te behouden. Wacht je te lang met de volgende training dan zakt punt 3 verder naar beneden en neemt de stijgende lijn (groen) af en wordt vlakker. Hou voor de rust periode een tijd aan die ligt tussen de 24 en 48 uur.
Doordat de spier zich aanpast aan de prikkel, sterker wordt, is het zaak om de spier te blijven prikkelen. Dit doe je door de weerstand te blijven verhogen. Train je voor uithoudingsvermogen, moet je dus streven naar meer herhalingen en langer volhouden. Train je op kracht en spiermassa moet je het gewicht (geleidelijk) verhogen. Dit verder uitdagen van de spieren noemt men progressieve overload.
Als je de spieren die je getraind hebt te weinig rust geeft kan dat een negatief effect hebben op de groei en ontwikkeling van de spieren. Zoals bij het principe van specificiteit aangegeven is train je alleen de spier die getraind wordt. Als je dus een “Leg day” hebt gehad geef je benen dan voldoende rust zodat je spieren kunnen herstellen van de prikkel en kunnen groeien en sterker kunnen worden. Ga je de volgende dag weer volop je benen trainen kan het negatieve effect optreden zoals in de afbeelding te zien is.
Begin je weer een training terwijl het herstel nog maar bij de “X” is zie je dus een dalende lijn verschijnen. Als je op deze voet doorgaat raak je overbelast en moet je een herstel periode inlassen.
Dit komt er in het kort op neer dat hoe minder getraind je bent, hoe meer resultaat je van een training gaat zien. Dus hoe meer getraind je bent hou minder snel je resultaat gaat zien met een gelijke verhoging van de trainingsbelasting. Als je net begint met trainen zie je al snel vordering, als je al langer traint gaat de vooruitgang een stuk langzamer en moet je meer trainen om resultaat te zien.
De reversibiliteit houdt in dat als je stopt met trainen, dus de spieren niet meer prikkelt, de behaalde resultaten weer verdwijnen. Het is niet zo dat als je een tijd niet traint weer helemaal op nul zit maar je zal merken dat je spieruithoudingsvermogen en of kracht aanzienlijk afgenomen is. Dit is ook de oorzaak van het verschijnsel dat bij een bot breuk, na een lange periode in het gips, de spier heel erg afgenomen is en weer aangesterkt moet worden.
Range of Motion, ROM, is de bewegingsuitslag die je maakt. Ook hiervoor geldt de specificiteit. Je traint alleen de spieren in de beweging die je maakt met een 10 tot 20 grade afwijking. De ROM is ook wel de lenigheid van een persoon, hoe ver kunnen de spieren uitgerekt worden zonder over te belasten. De ROM kan je vergroten door rustig te rekken en strekken van de spieren.
Een goede trainer houdt rekening met al deze principes bij het samenstellen van jou training. Als je dus traint volgens de principes van de trainingsleer kan je volop genieten van de voordelen die fitness je biedt. Hieronder vind je een overzicht van een aantal belangrijke gezondheidsbevorderende voordelen die Fitness biedt.
Door regelmatig te trainen neemt je lichaamsvet af omdat je meer verbrandt. Omdat je spieren ook groeien door training verbrand je door het toenemen van je spiervolume ook al meer als niet beweegt!
Door je spieren regelmatig te trainen blijf je ze uitdagen en prikkelen, waardoor ze groter en sterker worden. Hierdoor ga je ook in rust meer ver verbranden.
Door krachttraining neemt de botdichtheid toe. Dit helpt bij het voorkomen of verergeren van osteoporose op de lange termijn.
Je hart wordt sterker en je longfunctie neemt toe.
Door regelmatig te trainen normaliseert de bloeddruk
Door de lichamelijke inspanning neemt het stress hormoon in je lichaam af
Het grote voordeel van fitnessen met een persoonlijke trainer is dat je een gestructureerde progressieve trainingsopbouw hebt. Alle principes van de trainingsleer worden meegenomen en gemonitord. Je lichaam wordt continu uitgedaagd en uit balans gebracht om te kunnen blijven groeien. Dat is de reden waarom mensen die trainen met een personal trainer effectiever trainen en eerder hun gestelde doel behalen en overstijgen.
Personal training lijkt op het eerste gezicht duur, maar het levert je zo veel meer op! Je werkt efficiënt naar je doel en je helpt je lichaam sterker en fitter te worden en je geeft je gezondheid een boost. Je beperkt zo de gezondheidsrisico’s op de langer termijn.
Als je alleen gaat fitnessen kan het lastig zijn om je er toe te zetten om te gaan trainen. Als je een persoonlijke trainingssessie hebt geboekt ga je daar makkelijker naar toe. Zo helpt het al bij het creëren van een gezondere levensstijl.
Persoonlijke training is voor jou en alleen voor jou. Samen bepalen we jouw doel en gaan daar heel gericht aan werken. Oefeningen worden op jouw doelen afgestemd.
Door regelmatig te meten hoe de vooruitgang gaat, kunnen we goed controleren of de doelen gehaald gaan worden. Als het nodig is kunnen we bijsturen. Als je een doel hebt gehaald werkt dit weer extra motiverend.
Alle oefeningen worden onder toeziend oog van een professionele geregistreerde fitnessinstructeur uitgevoerd. Het op maat gemaakte schema sluit aan op jouw beginsituatie, lijf en fitheid. Op een veilige gecontroleerde manier werken aan je fitheid en een gezondere levensstijl.
De training wordt voor jou gemaakt en sluit aan bij je doelen en jou beginsituatie. Ieder mens is anders en heeft andere wensen en interesses. De training wordt voor jou samengesteld en als je bepaalde onderdelen niet prettig vindt, passen we dit aan.
Samen trainen is leuker en gezelliger dan alleen. We maken de training uitdagend en leuk zodat je met een goed gevoel de deur uitgaat en al uitkijkt naar je volgende trainingssessie.
Het is belangrijk dat je een klik hebt met je personal trainer, je gaat een intensieve samenwerking aan en het kan ook best persoonlijke worden. Dus kijk goed rond en zoek naar iemand waarvan jij denkt dat deze bij je past. Maak dan een afspraak voor een proefles of intake. Aan de hand van deze proefles/intake kan je beslissen of je met deze persoon verder wilt gaan.
Personal training is veel meer dan fitnessen in de sportschool! Je werkt op een veilige, progressieve, uitdagende, gevarieerde en leuke manier aan je hele lijf en gezondheid. Daarnaast kunnen personal trainers je ook vaak helpen of ondersteunen bij het opstellen van voedings- en/of gezondheidsplan.
Als een of meerdere van de 14 redenen op jouw situatie van toepassing is kan personal training de oplossing zijn voor jouw! Ga dan opzoek naar een personal trainer bij jou in de buurt en kijk of er een klik is. Woon je in de omgeving van Alkmaar of Heerhugowaard neem dan gerust contact op met mij om te kijken of wij de klik hebben. Ik help je graag bij het behalen van je doelen en zo samen te werken aan een gezondere toekomst en een fitter lijf.